Tips til nye katteeiere

---

9 tips til nye katteiere

1. Smør deg med tålmodighet

Det er ikke uvanlig at katten er usikker og nervøs i starten, det kan hende den gjemmer seg mye og det kan virke som om den unngår deg. Selv om dette kan være frustrerende, så slapp av, det er helt normalt! Noen katter trenger bare litt mer tid på å bli vant til nye omgivelser og nye mennesker. Det er viktig å gi den mye ro og fred i starten. Dersom du er tålmodig og venter til katten kommer til deg, vil båndet mellom dere bli enda sterkere!

2. Lek med katten din!

Katter, og spesielt kattunger, trenger å leke. Det bidrar både med å sosialisere og utvikle hjernen deres, og det knytter sterkere bånd mellom dere. Innekatter spesielt kan fort kjede seg dersom de ikke får nok lek, så bruk tid, hver dag, på å aktivisere katten. Dersom en katt kjeder seg, og ikke får ut energien sin på en effektiv måte - kan det oppstå atferdsproblemer, og det ønsker man så klart ikke. 

Det kan være lurt å ha forskjellige typer leker, både fjærstenger, lekemus, div baller og annet, for å finne ut hva akkurat din katt foretrekker. Noen (nesten alle) katter liker også å leke med tomme doruller, hårstrikker og hettegensersnorer!

NO*Vindbrest Casper aka Crowley, 3mnd
NO*Vindbrest Casper aka Crowley, 3mnd

4. Finn en god veterinær allerede før katten kommer hjem

Dette er såå viktig! Når kattungen kommer hjem til deg, skal den revaksineres innen 3 uker. Det er viktig at du på forhånd har gjort research og funnet en god veterinær i nærheten av deg, slik at du vet hvor du skal ringe dersom katten vil trenge å dra til dyrlege. 

Jeg kan anbefale kjeden Anicura. Hvis du trykker på knappen nedenfor kan du lese mer om deres flotte helseavtale:

Vi har Aniplan Basis på våre kastrater, og Aniplan Pluss på våre avlskatter.

Lillebror i forgrunnen, NO*Vindbrest Casper, og storebror NO*Soltrollet Scar i bakgrunn
Lillebror i forgrunnen, NO*Vindbrest Casper, og storebror NO*Soltrollet Scar i bakgrunn

7. Begynn med pelspleie tidligst mulig!

Helst skal kattungen være vant med både å bade/dusje, klippe klør og bli børstet før du henter den hjem, men selv om den er det, er det viktig at du fortsetter disse gode vanene - og at du begynner med det så tidlig som mulig!

Våre kattunger har før levering blitt badet/dusjet minst to ganger, og klør er blitt klippet hver andre uke.

Jeg anbefaler å klippe klør cirka hver andre uke, og pelsstell ellers 2-3 ganger i uka. Husk at sibirer er langhårete, og pelsen deres kan lett flokes/toves. Det kan bli smertefullt for katten om du venter for lenge, og i verstefall må pelsen barberes bort! Katter har to røyteperioder, det er på våren, og på høsten. I disse periodene vil pelsstell være enda viktigere. Vær flink med å gi snacks etter børsting, og gi de en "egen" børste de kan holde i mens du børster de/klipper klørne deres. 

8. Ta masse bilder

Kattungetiden går FORT over, derfor kan dere være lurt å ta masse bilder som du kan kose deg med senere! I tillegg vil nok de andre eierene i kullet (og jeg som oppdretter) sette stor pris på oppdateringer i kattungegruppen på facebook!

9. Inviter venner og familie på besøk!

Kattunger elsker oppmerksomhet, og trenger sosialisering for å utvikle seg videre! Når kattungene kommer fra oss til deg, vil de allerede være vandt til både andre dyr og barn. MEN dette er det viktig at de fortsetter å være vandt til! Selv vet vi at venner og familie ønsker å komme for å se den lille kosebamsen så fort som mulig, men vi anbefaler at dere venter minst to uker etter kattungen kommer hjem før dere har besøk hjemme. Dette er så lille gullet kan knytte seg til dere først, og bli trygg i sine nye omgivelser.


NO*Soltrollet Scar aka Castiel, 4 mnd
NO*Soltrollet Scar aka Castiel, 4 mnd

3. Mat katten med kvalitetsfòr

Selv om det kan virke fristende for lommeboka å handle kattemat på matbutikken, så vil dette være som å fòre din nye venn med cheeseburger og pomfri. Når du skal kjøpe inn fòr, husk å les på innholdsfortegnelsen. Det skal helst være kornfritt. Vi anbefaler enten Royal Canin Maine Coon fòr, eller Hills. Selv om det er litt dyrere enn fòret du kan få tak i på matbutikken - så er det en grunn til det. 

Når kattungen flytter herfra, vil dere få med en liten pose med mat som den er vant med, slik at både du og pus får en smooth overgang. Merk likevel at det er vanlig at lillepus kan bli dårlig i magen av flyttestress! Derfor får dere også med et par gastro-våtfors poser fra oss, som man kan gi dersom de skulle få litt "magesjau".

OBS!
Husk at katter er laktoseintolerante, til tross for hva tegnefilmer vil ha oss til å tro, og de skal IKKE ha melk!

Her kan du se hva slags fòr vi kjøper: 
NO*Soltrollet Scar aka Castiel, 6 mnd
NO*Soltrollet Scar aka Castiel, 6 mnd

5. Skaff deg et kattetre! Eller to...

Katter trenger noe å kvesse klørne sine på. Dersom du ikke gir den et kattetre, vil det den kvesser klørne sine på bli sofaen din... Det vil du vel ikke? En annen grunn til å skaffe et kattetre er at det gir katten din et fristed! Her i huset får de ligge helt i fred dersom de går inn i hulene på kattetreet. Det gir trygghet, og katten kan vise at "hey, nå trenger jeg en pause her". 
Jeg vil også fraråde å bruke masse penger på en "katteseng", for sjansene er store for at pus heller vil ligge på en tskjorte på baderomsgulvet... Men et sted de kan trekke seg tilbake til om de trenger ro, det må dere ha! Katter trives godt i høyden, og et kattetre gir de muligheten til å sitte høyt og ha "kontroll" over omgivelsene sine. 

6. Se på kattevideoer på YouTube

Ja, seriøst. Se på masse kattevideoer på YouTube. Det kan være veldig lærerikt! Jeg anbefaler kanalen "Jackson Galaxy", han har masse fine videoer som omhandler kattevelvære og hvordan du kan gjøre hjemmet ditt mer "kattevennlig". Han er kjent fra showet "My Cat From Hell" og er en sertifisert kattebehaviorist.

Utstyrsliste

Her kommer en liste over utstyr vi anbefaler våre kattungekjøpere å anskaffe seg!

  • Kvalitetsfòr
  • Vann og matskål
  • Kattedo og sand
  • Transportbur
  • Kloklipper, shampoo og div. børster
  • Kattetre
  • Sovehule, seng eller pledd
  • Div. leker