Helsetester

Den årlige helsesjekken

En gang i året tas det en generell helsesjekk, også kalt "årlig helsesjekk". Der sjekker veterinæren blant annet:

  • allmenntilstand
  • vekt
  • øyne og ører
  • tenner og munnhule
  • hjerte og lunger
  • hud og hårlag
  • poter og klør
  • kjønnsorganer
  • lymfeknuter

I noen tilfeller tas det også blodprøver. 


Vaksinering av katt

Katter vaksineres mot kattepest og katteinfluensa. Kattepest er en alvorlig og potensielt dødelig sykdom, og selv katteinfluensa kan ha et veldig alvorlig forløp. Ved å vaksinere katten din mot disse sykdommene beskytter du ikke bare din egen katt mot smitte, du bidrar også til å holde det totale smittepresset, det vil si mengden smittestoffer i kattepopulasjonen, på et lavt nivå. Både kattepest og katteinfluensa er veldig smittsomt, og selv innekatter har en risiko for å smittes indirekte via mennesker og gjenstander, og bør derfor vaksineres.

Grunnvaksinering

Grunnvaksinasjonen av katter gjøres i to omganger, den første når katten er 11-12 uker gammel og den neste ca. 3-4 uker senere.

Årlig vaksine og helsekontroll

Deretter vaksineres katten årlig mot katteinfluensa og hvert tredje år mot kattepest. Ved hver vaksine foretas også en grundig helsekontroll hvor kattens helse gjennomgås, fra tenner og munnhule, til øyne, ører, pels, ledd, hjerte og lunger med mer. Dette er et viktig besøk hos veterinæren, siden begynnende plager og sykdommer kan oppdages og eventuell behandling kan settes i gang.

Det hender at katter får bivirkninger i 1-2 dager etter vaksinasjonen, i form av en lett, øm hevelse på injeksjonsstedet og noen ganger får de også feber. I sjeldne tilfeller kan katten rammes av en overfølsomhetsreaksjon som kan være alvorlig.

Ytterlige vaksiner

For katter som skal reise utenlands kreves ytterligere vaksinasjoner. I følge Mattilsynet og øvrige EU-lands regelverk skal katten være vaksinert mot rabies og ha et EU-pass.

Tekst hentet fra Anicura


HCM

HCM, eller hypertrofisk cardiomyopati, er en arvelig lidelse. Det er den vanligste hjertelidelsen hos katt, og symptomene debuterer oftest ved 2-4 års alder, men man kan også se symptomer tidligere. 

HCM er en lidelse som kan være vanskelig for eier å oppdage. Symptomer kan være nedsatt matlyst, slapphet og problemer med pusten. Den vanligste måten å få mistanke til sykdommen er ved den årlige helsesjekken og vaksinen der veterinæren lytter på kattens hjerte. Man kan høre bilyd eller uregelmessige hjerteslag (arrytmi) og om dette oppdages bør katten undersøkes videre med ultralyd som kan stille en nøyaktig diagnose. 

Alle våre avlskatter testes for HCM før de blir brukt i avl, og testes på nytt etter 5 år. 

PKD

PKD er en arvelig nyresykdom. De første symptomene på sykdommen kommer gjerne til syne når katten er mellom 3 og 10 år, men noen ganger kan de også sees mye tidligere. På nåværende tidspunkt finnes det ingen midler for å forhindre utviklingen av PKD eller å stoppe veksten av cyster. Som et preventativt verktøy er den eneste løsningen å ta alle PKD-positive katter ut av avlen.

Om en katt er positiv til PKD eller ikke, kan fastslås gjennom spytt- eller blodprøve. En diagnose kan stilles når katten er 1 år eller eldre.

DNA-test fra MyCatDNA

MyCatDNA-analysen gir:
Resultater for over 40 genetiske sykdommer, rapportert med hensyn til kjent relevans for den spesifikke rasen evaluert. Testing for mer enn 20 karaktertrekk, inkludert blodtype, pelsfarger, kappetyper og morfologi. Informasjon om genetisk mangfold for den testede katten

MyCatDNA-testen inneholder også:

En profil for hver katt på den internasjonale online oppdretterportalen som kan deles, overføres til en ny eier eller holdes privat. Verktøy for å koble oppdrettere med andre fan av sin rase over hele verden som kan utvide avlsalternativene. Kontinuerlig oppdatert forskning og avlsinformasjon basert på funnene fra databasen med genetiske innleveringer. Et oppdretterverktøy for å hjelpe oppdrettere med å identifisere potensielle kamerater ved å bruke banebrytende analyse for å se på mangfold og helseresultater.

© Tekst hentet fra Sibirkattens Venner